G-1SB1KV1D8X

‘Wat zullen we nu eens gaan doen?’ 

Het is half zeven en we hebben de al vaatwasser ingeruimd. De hele avond ligt nog voor ons, want onze twee kruimels zijn deze week op surfkamp.  

Heel leuk voor hen, maar ik voel me een beetje verloren. Het voelt alsof ik me opnieuw moet uitvinden na 14 jaar moederen.   

Rondje Oisterwijkse bossen, een boek lezen, schoffelen, ‘Breaking Boundries’ op Netflix kijken? De mogelijkheden zijn eindeloos en ik kan niet kiezen.  

Dus ik doe wat ik altijd doe: ik ga eerst alle voor-en nadelen op een rijtje zetten en beslis dan wat ik ga doen. Maar eigenlijk weet ik al: dat helpt niet. 

Dit is niet te beredeneren, maar heeft juist een andere aanpak nodig. De Wim-Hof methode voor beslissingen zeg maar: gewoon doen en maar zien waar het schip strand (als je Wim Hof niet kent: dat is die gast die voor zijn lol in een ijsbad gaat zitten en duizenden volgers heeft die dat ook doen). 

Anders gezegd: ik ga experimenteren en kijken hoe het bevalt.

Dus vanavond ga ik een rondje fietsen met mijn lief. Met de wind in de haren bijkletsen. (Ten minste, als er niet teveel beestjes rondvliegen want anders vliegen ze naar binnen tijdens het kletsen… Getver.) 


Wat heeft dit met deze nieuwsbrief te maken? 

Op het eerste gezicht weinig 😉. Behalve dan dat ik een parallel zie met mijn coachees. Zij willen ook weten wat ze moeten doen met hun probleem en in coaching gaan we dan samen op zoek naar een oplossing. 

Maar, hoe verrassend, die oplossing weten ze vaak zelf wel. Dus die oplossing is niet het probleem, maar het dan ook gaan doen, dát is een ander verhaal. 

En daar wringt de schoen.

Ze hebben allerlei redenen bedacht waarom het juist wél of juist niet gaat werken en kunnen niet beslissen wat zwaarder weegt. Ze zijn als het ware verlamd om de juiste keuze te maken en kiezen dus maar niet en modderen maar door. Ze durven niet te experimenteren.

Neem nu Klaas.

Klaas kwam bij mij omdat hij veel stress kreeg van zijn werk als huisarts. Hij sliep niet goed meer, was chagerijnig, voelde zich onrustig. Het contact met patiënten vond hij leuk, maar hij was bang fouten te maken. Hij wilde weten of hij nog huisarts moest blijven of iets anders moest gaan doen. Hij had zijn herregistratie vorig jaar gedaan en hoefde pas in 2027 weer te herregistreren.

We spraken over wat hem zou kunnen helpen. Hij vertelde mij dat hij misschien wel een tijdje iets anders wilde gaan doen: bij een medische start-up werken of onderwijs aan verpleegkundigen geven.

Op mijn vraag wat hem tegenhield, antwoordde hij: “Ja maar dan krijg ik mijn herregistratie voor 5 jaar niet meer.” 

Klopt. Maar je weet wel of het alternatief iets voor je is. Of dat je je patiënten gemist hebt. Of dat je het werken als huisarts gemist hebt.

Zo ja, dan ga je weer als huisarts werken. Zo nee, dan moet je iets anders verzinnen.

In het allerergste geval, als je 5 jaar niet als (huis-)arts gewerkt hebt, moet je misschien aanvullende scholing doen, maar dat zie je dan wel weer.

Moeilijker is het echt niet. Ga het gewoon proberen. 

Experimenteer. 

Waar ga jij de komende tijd mee experimenteren? 

Oh ja, bijna vergeten! Ook deze week: 3 ideeën, 2 things I love, and 1 tip 

Wat mij helpt om te experimenteren 🧫 is het volgende:

1. Ik spreek met mezelf af dat het een experiment, een probeersel, is. Ik probeer het gewoon een keer, en als het niks is, dan weet ik dat ook weer. Hierdoor maakt ik de drempel voor mezelf heel laag.

2. Ik hoef het van mezelf niet meteen ‘goed’ te doen. Het voordeel van het een probeersel noemen, is dat ik mag ‘falen’ van mijzelf. Ik mag er slecht in zijn, ik mag rommelen, ik mag het niks vinden. 

3. Ik begin gewoon. Ik denk niet teveel na. Ik zet gewoon een eerste stap, ook al weet ik niet wat stap 2 en 3 gaat zijn. En die eerste stap mag heel klein zijn. Bijv. iemand bellen om eens iets na te vragen. Of iemand mailen om een proeflesje te volgen.

Mega-handige website en favoriete app🤩

➡️ remove.bg

Ken je deze site? Hier kun je je foto uploaden en dan de achtergrond ervan verwijderen! Superhandig. Ik gebruik hem meerdere keren per week bijv. voor mijn posts op Instagram of Linkedin.


➡️ GLO

Ik heb lang gezocht voor een fijne yoga app. Dan was het te zweverig, dan ging het te snel, dan was het teveel van het zelfde. Maar nu heb ik mijn favoriet gevonden!

Bij Glo.com kun je 10 miljoen (ik heb ze niet precies geteld, maar het zijn er veel!) lessen volgen, van verschillende docenten. Je kunt mediteren, je kunt sporten, noem maar op. Voor beginners en gevorderden. Van heel simpel tot heel moeilijk en alles ertussen in. Ook pilates en krachttraining. Wel betaald, maar het is iedere cent waard.

Ik ben fan!

Hou je mond 🤐

Zo besluiteloos als artsen soms voor zichzelf zijn, zo graag willen ze beslissen voor de patiënt. Vaak met de beste bedoelingen, I know, omdat ze willen helpen. Daarom nemen ze al snel de lead in het consult.

Daarom mijn nummer 1 tip van deze week: hou je mond eens in je consult of gesprek met je patiënt. 

Ik daag je uit om als je patient is uitgesproken om eens tot 10 te tellen (en als je dat heel eng vindt begin je met 5!) en niks te zeggen. Gewoon je mond houden. 

En kijk dan maar eens wat er gebeurt. 

Je patiënt gaat waarschijnlijk weer vertellen en je hoort dingen die je anders nooit gehoord zou hebben. Dingen die er toe doen, die voor de patiënt belangrijk zijn.

En die jou gaan helpen.

Je las een blog van mij - Marianne Brouwers

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn 4-wekelijkse mails. Als bonus ontvang je dan ook mijn gratis e-book over hoe je efficiënter en effectiever je spreekuur kunt doen.

Wil je leren hoe je effectiever kunt communiceren met je patiënt? Zodat ze je adviezen wél opvolgen of je spreekuur wél op tijd loopt? Mail me dan en we kijken samen of ik wat voor je kan betekenen.

Een andere vraag over coaching of communicatie?
Klik hier om te zien wat coaching je kan bieden. In enkele sessies help ik je ontdekken waar de schoen wringt en wat je eraan kunt doen. 

Twijfel je of ik je kan helpen?
Plan een gratis online sessie met me en ik garandeer je dat je met minstens 1 tip (maar waarschijnlijk meer!) weer weggaat. Kost niks, alleen wat van je tijd. Klik hier om meteen een sessie te plannen in mijn online agenda.

Binnenkort je herregistratie?
Ik begeleid ook huisartsen en specialisten ouderengeeskunde bij hun IFH en EIF-gesprekken voor hun visitatie ivm de herregistratieKlik hier om meteen een afspraak in te plannen voor huisartsen. En klik hier voor een afspraak voor SO’s.

Als je wil kan het gesprek ook online!

Over mij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts