G-1SB1KV1D8X

Je kijkt met een schuin oog op de klok. 30 minuten uitloop. Die pauze kan je óók wel vergeten. Hopelijk brengt je assisente dadelijk een kop koffie, want de volgende patiënt zit al weer in de wachtkamer.

Waarom zeg je ook niet gewoon nee tegen die zeikers?

Verschrikt kijk je om je heen of iemand je gehoord heeft en je wordt rood van schaamte: Je bent arts. Het is je vák om te luisteren naar patiënten en hen te helpen met hun problemen. Doe niet zo moeilijk.

Echt, je bent niet de enige die zo wel eens over zijn patiënten denkt. Ook ik betrapte me er wel eens op dat ik mijn patiënten wel naar de maan kon wensen. 

En vervolgens zuchtte ik diep, zette mijn schouders eronder en zette een tandje bij om mijn uitloop in te halen. Of ik skipte de koffiepauze en ging meteen door met het volgende blok spreekuur. 

Dat hielp allemaal niks, want de keer erop liep ik wéér uit.

Wat helpt dan wel?

Je moet op zoek naar de oorzaak van je probleem om het op te kunnen lossen. Waarom begrens je je patiënten niet? Waarom laat je ze 3 klachten presenteren, terwijl je maar 10 minuten hebt?

Dit heeft alles te maken met hoe je dénkt dat een goede arts moet zijn. 

Een voorbeeld. Als je vindt dat een goede arts patiënten het gevoel moet geven dat ze zich gehoord voelen, zul je ze misschien alle ruimte geven om hun klachten te presenteren. Hierdoor voelen ze zich mogelijk wel gehoord, maar loop jij uit. 

Je overtuiging (een goede arts geeft mensen het gevoel zich gehoord te voelen) is op zich een heel mooie overtuiging, alleen in déze context niet erg helpend.

In coaching ga je dus op zoek naar een ándere overtuiging die jij ook hebt, maar die je kan helpen dit patroon te doorbreken. Misschien zoiets als: ‘Ik wil een goede arts zijn voor ál mijn patiënten’.

Als je dan merkt dat je weer uitloopt, dan kun je met deze overtuiging in je achterhoofd je patiënt vertellen dat je haar gehoord hebt, maar dat je gezien de tijd en de volle wachtkamer graag een andere keer verder praat. 

Ja maar, hoe kom ik dan op de andere overtuiging?

De nieuwe overtuiging moet net zo waar zijn als de andere, maar ook nog net iets belangrijker, dus het is soms zoeken. Vaak lukt dat in je eentje niet en heb je iemand anders nodig om je daarbij te helpen. Om samen met je te kijken welke overtuiging jou zou kunnen helpen en hoe je dat dan praktisch aanpakt, dat het ook echt werkt.

En wie zou dat dan kunnen?

In ieder geval iemand waar je je durft uit te spreken wat je écht denkt. Iemand die er niet van ondersteboven is als je dingen zegt die eigenlijk niet kunnen. Zo iemand als ik dus: ik ben oud-huisarts en coach. Ik raak niet van het padje als je dit soort dingen zegt en ga met liefde en plezier met je onderzoeken wat jou kan helpen om je spreekuur weer vlotjes te laten lopen. Oók als je denkt dat niemand je kan helpen omdat je nu eenmaal zo bent.

Twijfel je of ik je zou kunnen helpen? Plan een gratis sessie en dan merk je meteen hoe mijn expertise en ervaring ook jou kan helpen. Dat kost niets, alleen wat van je tijd.

Je las een blog van mij - Marianne Brouwers

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn 4-wekelijkse mails. Als bonus ontvang je dan ook mijn gratis e-book over hoe je efficiënter en effectiever je spreekuur kunt doen.

Wil je leren hoe je effectiever kunt communiceren met je patiënt? Zodat ze je adviezen wél opvolgen of je spreekuur wél op tijd loopt? Mail me dan en we kijken samen of ik wat voor je kan betekenen.

Een andere vraag over coaching of communicatie?
Klik hier om te zien wat coaching je kan bieden. In enkele sessies help ik je ontdekken waar de schoen wringt en wat je eraan kunt doen. 

Twijfel je of ik je kan helpen?
Plan een gratis online sessie met me en ik garandeer je dat je met minstens 1 tip (maar waarschijnlijk meer!) weer weggaat. Kost niks, alleen wat van je tijd. Klik hier om meteen een sessie te plannen in mijn online agenda.

Binnenkort je herregistratie?
Ik begeleid ook huisartsen en specialisten ouderengeeskunde bij hun IFH en EIF-gesprekken voor hun visitatie ivm de herregistratieKlik hier om meteen een afspraak in te plannen voor huisartsen. En klik hier voor een afspraak voor SO’s.

Als je wil kan het gesprek ook online!

Over mij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts