G-1SB1KV1D8X

Die afdeling wás niet eens van mij.

Maar ik antwoord de opleider stralend: “Natúúrlijk kan ik die 14 ontslagbrieven van afdeling 3b morgen af hebben. Ja, écht leuk voor haar, dat zij morgen met de traumaheli op pad mag. Nee hoor, geen enkel probleem.”

Nog voor de deur achter mijn opleider’s rug dichtvalt, heb ik mijn vriend al geappt: ‘Sorry, ben later. Druk, druk, druk.’

Deze zin staat bovenaan in mijn lijst van automatische antwoorden. Al maanden.

Terwijl ik rap door de nieuwe lab waarden van de afdeling klik, eet ik snel een energiebar. Naar het restaurant voor een bord warm eten? Echt niet. Dat kost zo 15 minuten.

Misschien moet ik morgen maar een trein eerder nemen. Kan ik vóór de overdracht van half 8 alvast wat doen. Mijn lief slaapt toch altijd nog als ik wegga. Die merkt het niet eens.

Ik zucht nog eens diep: hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat andere AIOS hun to-do-lijst wél afhebben aan het einde van de dag?

Om je to-do-lijst te kunnen tackelen moet je kunnen prioriteren.

De Eisenhowermatrix kan je daarbij helpen.

De wat?

De Eisenhower-matrix: een handigheidje om je to-do-lijst te kunnen prioriteren. Genoemd naar de Amerikaanse president Dwight Eisenhower, die Hitler verslagen heeft (al weet ik niet of hij daarvoor deze tabel gebruikt heeft).

Eisenhowermatrix

Alle taken van de dag kun je verdelen over een van de vier kwadranten:

Kwadrant 1 bevat de taken die urgent én belangrijk zijn. De acute myocardinfarcten van je takenlijst zeg maar. De spoedjes van de dag. Als jíj niks doet, gaat het fout. Meteen oppakken dus. Waarbij je het schadelijkste, het eerste aanpakt.

In kwadrant 2 horen de taken die wél belangrijk zijn, maar niet urgent. Je moet ze wel doen, maar je kunt ze plannen. Bijvoorbeeld het schrijven van ontslagbrieven of het doen van familiegesprekken.

In kwadrant 3 staan de taken die niet belangrijk zijn, maar wél urgent. Bijvoorbeeld onbelangrijke telefoontjes of administratieve taakjes. Twijfel je? Bedenk dan of het iets is wat jíj per se moet doen, of dat iemand anders het ook kan doen (en vaak zelfs beter dan jij!). Zo ja, delegeren die hap.

En tenslotte, in kwadrant 4 staan de taken die niet belangrijk en ook niet urgent zijn. Denk aan het checken van je insta feed, het invullen van enquêtes of bijbeppen met de secretaresses. Het is zoals een hamburger van McDonalds: op het moment wel lekker, maar met een vieze nasmaak. Dus stoppen met die taken. Niet meer doen.

Ja maar, ál mijn taken staan in het eerste kwadrant.

 Dan gaat er iets mis. Want het bestaat niet dat ál je taken spoed zijn. Vaak worden onbelangrijke zaken als spoed gepresenteerd, maar zijn ze het niet.

En belangrijke zaken die je hebt laten versloffen worden vanzelf spoed. Meestal komt spoed door een slechte planning van jezelf of van een ander.

Dus: kijk je lijst nog eens door en vraag jezelf af wat welke taken nu écht spoed zijn en welke spoed geworden zijn omdat het niet goed geregeld is en ga daar dan mee aan de slag.

Zodat je de volgende keer wél op tijd naar huis kan.

Je las een blog van mij - Marianne Brouwers

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn 4-wekelijkse mails. Als bonus ontvang je dan ook mijn gratis e-book over hoe je efficiënter en effectiever je spreekuur kunt doen.

Wil je leren hoe je effectiever kunt communiceren met je patiënt? Zodat ze je adviezen wél opvolgen of je spreekuur wél op tijd loopt? Mail me dan en we kijken samen of ik wat voor je kan betekenen.

Een andere vraag over coaching of communicatie?
Klik hier om te zien wat coaching je kan bieden. In enkele sessies help ik je ontdekken waar de schoen wringt en wat je eraan kunt doen. 

Twijfel je of ik je kan helpen?
Plan een gratis online sessie met me en ik garandeer je dat je met minstens 1 tip (maar waarschijnlijk meer!) weer weggaat. Kost niks, alleen wat van je tijd. Klik hier om meteen een sessie te plannen in mijn online agenda.

Binnenkort je herregistratie?
Ik begeleid ook huisartsen en specialisten ouderengeeskunde bij hun IFH en EIF-gesprekken voor hun visitatie ivm de herregistratieKlik hier om meteen een afspraak in te plannen voor huisartsen. En klik hier voor een afspraak voor SO’s.

Als je wil kan het gesprek ook online!

Over mij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts