Ik sla de menukaart open: 47 verschillende soorten pizza’s.
Ik kan niet kiezen. Vegetarisch? Met drie soorten kaas? Misschien toch voor deze ene keer toch met ananas? Te veel keuzes. Bij het kiezen van je vervolgspecialisatie is het net zo.
Hoe kies ik een specialisatie?
Om te onderzoeken of een opleiding bij je past heb je moed nodig. Je doet zelfonderzoek, probeert wat en reflecteert. Je kunt op een rijtje zetten wat je belangrijk vindt in je werk en in je privéleven. Je onderzoekt wat je vroeger graag deed. Was je meer een buitenkind of zat je altijd met je neus in de boeken? Dat kan je een aanwijzing geven voor welke specialismes bij je passen.
Welke specialisatie past dan bij mij?
Je weet pas of een vakgebied bij je past als je er echt in gaat werken. Je leert niet alleen de vakinhoud, maar ook hoe de sfeer binnen een specialisatie is.
Help! ik heb me vergist in het specialisme. Wat nu?
Soms kan het zo zijn dat het specialisme tegenvalt. Of je leven neemt een onverwachte wending: je krijgt een relatie en je wil niet meer zoveel werken, of je raakt onverwacht zwanger.
Het beste wat je dan kunt doen, is onderzoek waar het wringt. Is het de sfeer binnen de vakgroep? Zijn het de werkuren? Zie je bij deze specialisatie toch te weinig patiënten? Vraag jezelf af wat je aantrok in dat specialisme.
Ja maar, daar heb ik helemaal geen tijd voor.
Hoeveel tijd denk je dat een verkeerde keuze kost? Een specialisme dat je niet bevalt bezorgt je depressies, een burn-out, onvrede met je leven. Het is slimmer om te investeren in een paar avonden zelfonderzoek en een paar maanden proefdraaien op een afdeling.
Neem Sam.
Sam is 27, ANIOS chirurgie en promoveert over 2 maanden op een nieuwe methode om liesbreuken te opereren. Haar opa was chirurg en haar vader is chirurg. Zij is een gebóren chirurg, volgens de hoofdopleider, toen hij haar 3 maanden geleden vroeg om met de volgende ronde mee te solliciteren voor de opleiding. En vorige week vroeg hij het wéér…
Maar de lange dagen en de hiërarchie binnen het ziekenhuis vallen Sam tegen. De poli chirurgie is recht-toe-rechtaan: in 5 minuten staan de patiënten weer buiten. Ze wil op termijn graag kinderen, maar ze heeft geen idee hoe ze dat moet gaan combineren met een fulltime opleiding tot chirurg. Bovendien: andere specialismen zijn óók leuk.
Met die vraag zit Sam bij mij aan tafel en twee opdrachten verder is het duidelijk: geen chirurgie, maar specialist ouderengeneeskunde lijkt beter te passen. Complexe casussen, met minder hiërarchie en een betere werk-privébalans.
En nu?
Ga zitten en stel jezelf eens voor: zie je jezelf over 30 jaar je gekozen specialisme nog doen?
Je las een blog van mij - Marianne Brouwers
Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn 4-wekelijkse mails. Als bonus ontvang je dan ook mijn gratis e-book over hoe je efficiënter en effectiever je spreekuur kunt doen.
Wil je leren hoe je effectiever kunt communiceren met je patiënt? Zodat ze je adviezen wél opvolgen of je spreekuur wél op tijd loopt? Mail me dan en we kijken samen of ik wat voor je kan betekenen.
Een andere vraag over coaching of communicatie?
Klik hier om te zien wat coaching je kan bieden. In enkele sessies help ik je ontdekken waar de schoen wringt en wat je eraan kunt doen.
Twijfel je of ik je kan helpen?
Plan een gratis online sessie met me en ik garandeer je dat je met minstens 1 tip (maar waarschijnlijk meer!) weer weggaat. Kost niks, alleen wat van je tijd. Klik hier om meteen een sessie te plannen in mijn online agenda.
Binnenkort je herregistratie?
Ik begeleid ook huisartsen en specialisten ouderengeeskunde bij hun IFH en EIF-gesprekken voor hun visitatie ivm de herregistratie. Klik hier om meteen een afspraak in te plannen voor huisartsen. En klik hier voor een afspraak voor SO’s.
Als je wil kan het gesprek ook online!
Over mij: